19 svenska båtar deltog på EM i Köpenhamn. Vi har en verkligt stark bredd i klassen. De besättningarna som tränar och tävlar internationellt är de som placerar sig bäst när större mästerskap sammanfattas. Det är ett starkt samband. Fokuserad tid på vattnet räknas och det är ju en möjlighet för oss som inte lyckades 2021 . J/70n är komplicerad när det gäller att hitta optimal fart genom växlarna vilket gör den rättvis.

Vi tackar KDY för ett mycket väl arrangerat mästerskap. Dessutom väldigt trevligt på landbacken med massa god mat och dryck. Dock var en av mackorna kryddade med en hungrig geting som satte gadden i tungan på ett av teamen. Det blev pådrag med medicinsk expertis, skjuts till akuten och antihistamin. Tur att sticket inte var längre ner i svalget.

Under EM var det varierande lätta till måttliga vindar och seglingsledningen var noggranna med att inte släppa iväg fälten i för svag vind. En av dagarna var det vindväntan på land och det var ett trevligt tillfälle att snacka med andra besättningar. Många bra idéer och tankar kring varför resultatförväntningarna inte infriades. De som är vinnare i framtiden har gjort analysen, tagit fram en bra plan som sedan genomförs. Vi var flera svenska båtar som där och då kände oss påtagligt motiverade att träna extra inför kommande säsong för att ha möjlighet att matcha övriga nationer än bättre. Bästa svenska båt blev Happy Yachting på plats 13, därefter följde Pro4you 18 och Intermezzo 25.

Kalendern för nästa år planeras i skrivande stund och vi hoppas kunna presentera den i sin helhet snart. Klart hittills gällande intressanta mästerskap i Europa är SM 26-28 augusti i Nynäshamn, EM 10-17 september i Hyeres, VM 18-23 Oktober i Monaco. NM ligger preliminärt i början av augusti.

Summering av EM

Publicerat: 2021-10-19 - 10:44 - Skrivet av Christer Faith-Ell